علائم خرابی باتری ماشین هم برای رانندگان با تجربه و هم مبتدی یک امر چالش برانگیز بوده و کاملاً شناخته شده نیست. برای اکثر افراد، علامت اصلی تخلیه باتری، مشکل روشن نشدن موتور در فصل سرد است. این درست است، اما در واقع باتری تنها مسئول به حرکت درآوردن موتور نیست. هر باتری 2 عملکرد را انجام می دهد:
– باعث استارت خوردن خوردرو شده و موتور را روشن می کند.
– هنگامی که موتور خاموش است، وسایل الکترونیکی روی برد را تغذیه می کند.
شارژ باتری خودرو باید در حد بهینه حفظ شود، در غیر این صورت عملکردهای اولیه خود را انجام نخواهد داد. یک باتری در حال تخلیه هنوز هم می تواند وظایف خود را انجام دهد، اما این کارها را به مراتب کندتر و بدتر انجام می دهد. برای جلوگیری از شرایط بحرانی، باید علائم اصلی خرابی باتری ماشین را بدانید تا بتوانید به موقع اقدام کنید .
علائم خرابی باتری ماشین
1. راه اندازی موتور سخت است.
یک باتری سربی خراب قطعاً در لحظه روشن شدن موتور ، خرابی خود را نشان می دهد . باتری وظیفه روشن کردن و استارت را بر عهده دارد که بدین منظور شروع به چرخاندن میل لنگ (یکی از اجزای اصلی موتور) می کند. در شرایط عادی، خودرو باید در عرض چند ثانیه پس از چرخاندن سوییچ یا فشار دادن دکمه استارت روشن شود. اگر در باتری مشکلی وجود داشته باشد، ماشین به صورت دیگری روشن می شود:
– صرف نظر از شرایط آب و هوایی استارت خوردن مدت بیشتری طول می کشد.
– هنگام استارت زدن ماشین، شفت آهسته تر از حد معمول شروع به چرخش می کند.
– هنگام چرخاندن سوییچ یا تلاش برای فشار دادن دکمه، کلیک های رله استارت شنیده می شود.
دلیل ظهور چنین علائمی به احتمال زیاد خالی یا خرای شدن باتری ماشین است. توصیه می شود باتری را بررسی کنید تا در صورت لزوم آن را شارژ یا تعویض کنید.
2. نشانگر شارژ باتری دائما روشن است.
پانل های اتومبیل های مدرن مجهز به یک نشانگر کنترل ویژه است که وضعیت باتری را نشان می دهد. دستگاه سیگنالینگ به شکل یک لامپ است که باتری آن روی فیلتر نور قرمز به تصویر کشیده شده است. این نشانگر با فعال شدن احتراق روشن می شود و بلافاصله پس از روشن شدن موتور خاموش می شود. در برخی شرایط، چراغ خاموش نشده و دائما روشن است. این مشکل نشان دهنده مشکل دینام یا باتری است.
در صورت روشن شدن خود به خود چراغ چک موتور روی پنل (مشکلات در سیستم عملکرد موتور) نیز می توان به مشکلات باتری مشکوک شد. هنگامی که هیچ انحراف قابل توجه دیگری وجود ندارد، اما نشانگر همچنان روشن است، باید فوراً برای تشخیص اقدام کنید.
3. آسیب مکانیکی به بدنه باتری
ساختار داخلی باتری ها با مجموعه ای از صفحات سربی شبکه ای نشان داده شده است که با یک ماده فعال خاص پوشیده شده و در یک الکترولیت (مایع رسانای اسیدی) غوطه ور شده اند.
در نتیجه ضربه مکانیکی (شوک ها، لرزش شدید به دلیل تثبیت ضعیف)، کیس باتری تغییر شکل داده و قسمت خارجی آن با تراشه ها و ترک ها پوشیده می شود. این مشکل به آسیب های داخلی جدی (ریزش گسترش یا تخریب کامل صفحات) کمک می کند و می تواند منجر به نشت الکترولیت یا ریز مدارهای مکرر شود. وجود هرگونه تغییر شکل وضعیت خطرناکی است که در آن نیاز به خارج کردن فوری باتری و تعویض با باتری جدید است.
4. تیرگی رنگ الکترولیت
مواد شیمیایی رسوب شده بر روی صفحات سربی، به دلیل سن، تغییرات دما یا آسیب مکانیکی، می توانند خرد شده و در الکترولیت ته نشین شوند. با تجمع، محصولات تخریب شروع به تغییر رنگ مایع رسانا از شفاف به تیره تر (از خاکستری به سیاه) می کنند. اگر این علامت تشخیص داده شد، باید به سرعت الکترولیت را تعویض کنید یا یک باتری جدید بخرید.
5. استشمام بوی گندیدگی از باتری
در صورت بروز هرگونه مشکل و خرابی باتری ماشین، ممکن است بوهای خارجی و نامطبوع در داخل باتری ظاهر شود. علل احتمالی بوی نامطبوع عبارتند از:
– بسته شدن صفحه
– نیاز به شارژ مجدد
– انجماد یا گرم شدن بیش از حد الکترولیت.
همه این خرابی ها منجر به انتشار گازی می شود که بوی تخم مرغ های فاسد می دهد. در مراحل اولیه، این بو فقط از زیر کاپوت استشمام شده و با تشدید شرایط، در داخل کابین خودرو نیز ظاهر می شود.
6. کم بودن چگالی الکترولیت
شارژ کامل باتری حدود 8 تا 10 ساعت طول می کشد. پس از تکمیل روش، باید سطح چگالی الکترولیت را بررسی کنید. این پارامتر باید از مقدار 3g/cm 1.25 در هر سلول بیشتر باشد. حتی اگر چگالی مایع رسانا، طبق نتایج آزمایش، تنها در یک بانک کاهش یابد، رانندگی با چنین باتری خطرناک است. سطوح پایین الکترولیت همراه با سایر علائم نشانه های واضحی از خرابی باتری ماشین هستند.
7. عدم کارکرد سیستم های کمکی خودکار
وقتی موتور خاموش است، باتری ماژول های کمکی دستگاه را تغذیه می کند. این شامل چراغ های جلو، شیشه های برقی، کنترل آب و هوا ، واحد امنیتی و سایر سیستم های مرتبط است. هنگامی که باتری تمام می شود یا در حالت بسیار تخلیه شده است، این ماژول ها شروع به از کار افتادن می کنند یا اصلا کار نمی کنند. علائم معمول مشکلات باتری عبارتند از:
– کم نور شدن چراغ های جلو
– بالا و پایین رفتن آهسته شیشه های خودرو
– کار نکردن کولر خودرو
– پاسخ ضعیف به حالت امنیتی
– خراب شدن رادیو (در صورت افزایش صدا یا تغییر حالت به خودی خود خاموش می شود).
دلیل این رفتار ممکن است تماس ضعیف در پایانه های باتری باشد، علائم در این حالت خود به خود ظاهر می شوند و ناپدید می شوند. هنگامی که وجود چنین مشکلاتی به طور مداوم مشاهده می شود، می توان به خرابی باتری ماشین مشکوک شد.