جوش آوردن خودرو یکی از مشکلاتی است که ممکن است در فصول گرم سال و یا حتی فصل سرد سال و در برخی مناطق رخ دهد. این مشکل به معنای افزایش دمای موتور خودرو به حدی که مایع خنککننده (ضدیخ – ضد جوش) در رادیاتور جوش میآورد و دمای موتور به شدت افزایش می یابد .
در صورت جوش آوردن خودرو برای جلوگیری از آسیب دیدن موتور ، باید بالافاصله برای پایین آوردن دمای موتور اقدام کرد.
دلایل جوش آوردن خودرو
برای جوش آوردن خودرو دلایل مختلفی را می توان ذکر کرد ولی کشف و رفع علت اصلی جوش آوردن خودرو ، اغلب نیاز به بررسی دقیق توسط تعمیرکار ماهر دارد.
در ادامه به برخی دلایل رایج جوش آوردن خودرو می پردازیم.
1. نشتی در سیستم خنککننده
یکی از شایعترین دلایل جوش آوردن خودرو نشتی در سیستم خنککننده است. اگر سیستم خنککننده به درستی عمل نکند و مایع کافی در آن نباشد، موتور ممکن است جوش بیاورد.
2. مشکلات مربوط به مایع خنککننده
مواردی مانند کیفیت آب رادیاتور، نشتی قطعات، و گرفتگی در مسیر آب میتوانند به جوش آوردن ماشین منجر شوند .
3. خرابی پمپ آب
اختلال در عملکرد پمپ آب به هر دلیل میتواند باعث جوش آوردن ماشین شود.
4. خرابی ترموستات
ترموستات نقش کنترل دمای موتور را ایفا میکند. اگر ترموستات خراب شود، دمای موتور ممکن است بیش از حد بالا رود.
5. کیفیت روغن موتور
کیفیت و میزان روغن موتور نیز در بالا رفتن دمای موتور خودرو تأثیر دارد. روغن ناکافی یا کثیف میتواند موجب افزایش دمای موتور شود .
6 . واشر سرسیلندر سوزاندن موتور
در صورت سوختن و خراب شدن این واشر، ممکن است محلول خنک کننده به درون فضای احتراق وارد شده و همچنین روغن موتور نیز به سیستم خنک کننده وارد شود.
این وضعیت میتواند منجر به کاهش میزان محلول خنک کننده شده و در نتیجه افزایش دمای موتور شود.
7 . خرابی یا کارنکردن فن رادیاتور
در حالت عادی هنگام حرکت هوای بیرون به رادیاتور هدایت شده و باعث خنک شدن مایع داخل آن میشود. در صورت خراب شدن فن در هنگام حرکت خودرو با سرعت بالا، مشکل زیادی ایجاد نمیشود. اما در صورت عدم عملکرد فن در شرایط ترافیک و سرعتهای پایین، دمای مایع خنک کننده بالا رفته و ممکن است منجر به جوش آوردن موتور شود .
8 . کم بودن مایع خنک کننده
اگر میزان محلول ضد یخ یا ضد جوش کاهش یابد، سیستم خنک کننده قادرنیست در سیستم گردش آب موتور چرخیده و موتور را خنک نماید . بهتر است هر هفته یا به طور منظم، میزان محلول را بررسی کنید .
اگر میزان مایع خننک کننده بطور غیر عادی کاهش می یاید حتما از تعمیرکار بخواهید ، آن را بررسی نماید.
پیشگیری از جوش آوردن خودرو
باد توجه داشتن خودروی سالم ، کمتر دچار مشکل جوش آوردن موتور می شود و این مشکل عمدتا به نقصی در خودرو برمی گردد . لذا توصیه می شود
– بطور هفتگی مایه خنک کننده رادیاتور را مورد بررسی قرار دهید
– به هر گونه نشتی آب زیر خودرو توجه کنید
– از عملکرد صحیح فن رایاتور ممطمئن شوید
– رادیاتور را از نظر سلامت و نشتی احتمالی بررسی کنید .
این مراقبت ها را بطور مرتب و هفتگی انجام دهید.
در صورت جوش آوردن خودرو چکار کنیم؟
هنگام جوش آوردن خودرو، انجام اقدامات مناسب میتواند از آسیب به موتور جلوگیری کند. در ادامه، با برخی از این اقدامات آشنا می شوید
1. خودرو را متوقف کنید
اگر متوجه جوش آوردن موتور شدید، خودرو را تا حد امکان آرام آرام تا مکان ایمن منتقل کنید. رانندگی و گاز دادن تحرک پیستون در سیلندر را افزایش میدهد و این کار باعث افزایش دمای موتور میشود. حتی اگر میتوانید با دنده خلاص خودتان را به اولین محل پارک برسانید، این کار را انجام دهید.
2. خاموش نکردن موتور
خاموش کردن موتور در این موقعیت مفید نیست. با خاموش کردن ماشین، حرکت آب در رادیاتور متوقف میشود و روند خنک شدن موتور به تأخیر میاندازد. همچنین، ممکن است باعث چسبیدن رینگ به دیواره سیلندر شود.
3. باز نکردن درپوش رادیاتور
درپوش رادیاتور را باز نکنید یا حداقل با احتیاط باز کنید. دمای بسیار زیاد موتور، آب درون رادیاتور را به حد انفجار میرساند. استفاده از یک پارچه بزرگ میتواند راهگشا باشد. پارچه را روی درپوش رادیاتور بگذارید و آن را با احتیاط در جهت خلاف عقربههای ساعت تاب بدهید تا فضای امنی برای خروج آبجوش ایجاد شود.
4. از ریختن آب روی موتور خودداری کنید
از آب ریختن روی موتور خودداری کنید، زیرا امکان ترک خوردن پوسته موتور وجود دارد.
با رعایت این اقدامات، میتوانید از آسیب به موتور جلوگیری کنید. حتماً در صورت نیاز، به مکانیک متخصص مراجعه کنید
همچنین بخوانید :